Да бъдеш модерен

Да бъдеш модерен

Не е сигурно кога за пръв път хората са започнали да носят дрехи, антрополозите смятат, че това се е случило преди около от 100 000 до 500 000 хиляди години назад. В началото дрехите са били изработвани от естествени материали - животинска кожа, треви, листа, кости и черупки. Намерени са дрехи, от около 30 000 години пр.н.е. ,които са съшивани от игли, изработени от костици. Дори и в Античността във всяка една култура съществуват различни видове дрехи, повлияни от възприятията и вярванията на различните народи, така сравнявайки например облеклото в Древен Рим и в Древен Египет, не откриваме почти никакви прилики. В Средновековието модерните дрехи са били привилегия на аристокрацията. Тогава, а и в по-близко минало дрехите са били не особено удобни и приятни на допир.

Днес обаче при изработката на дрехите се съчетава подходящата материя с уникалната кройка. Допълвайки към тях и подходящите аксесоари, грим и прическа, ние получаваме визия, към която е много вероятно да се пристрастим и да търсим все по-нови и по- хубави дрехи и аксесоари, ставаме по-склонни да харчим без да се замисляме дали имаме нужда от това, което купуваме. Ставаме зависими от това как изглеждаме, защото обществото „посреща по-външния вид”. Наложени са тенденции,и то не само в облеклото, но и в държанието, които следваме, без да се усещаме. Пазара е толкова голям и избора плашещо разнообразен, че човек често се губи и буквално и преносно. Трябва да се научим да изразяваме себе си чрез модата, защото иначе ще се превърнем в манекени от витрините - без същност и индивидуалност.

Модата е стремеж към идеала за красота. Той се променя през годините, точно както се променя и модата. Тя е вечно търсеща нови и нови неща, по-красиви и по-удобни от вече съществуващите. И тъй като предлага най-различни неща, ние имаме възможността и трябва да се възползваме от нея, търсейки конкретно онова което ни пасва на характера. Модата е онова, чрез което можем да изразим своята индивидуалност и да си изградим наш собствен имидж, но трябва да внимаваме да не паднем в капана и да не се превърнем в неин роб. Всеки трябва да намери своя стил пречупен през призмата на модата.Само тогава тя има смисъл - ако не всички ще бъдем еднакви и бъдейки такива няма значение дали ще сме с панталони чарлстон или с поли солей.

За да изглеждаме добре не са ни нужни само дрехи „последен писък на модата”,нужно ни е и самочувствие, с което да носим дрехите си,нужно е да обичаме и уважаваме самите себе си. Да знаем ,че сме красиви без значение от марката на дрехата и от това има ли изобщо дреха ;) . Да обичаме телата си и да знаем,че каквото и да стои върху тях - стои страхотно. Тогава сме модерни и тогава ние диктуваме на модата, а не тя на нас. Модерно е да бъдем себе си и както съветва Джани Версаче.

“Не се увличай по тенденциите. Не позволявай на модата да те притежава, а сам реши, кой искаш да бъдеш, какво искаш да изразиш с начина, по който се обличаш, и по който живееш.”

Модерен е всеки, който може да бъде освободен, който има поглед и нюх към новото и съвременното, и да умее да приема адекватно предизвикателствата на времето и въпреки всичко да запази своето аз в този голям пъстър свят.

Сподели статията