Дербита: когато футбола е всичко!

Дербита: когато футбола е всичко!

За редовия футболен фен има поне два дни в годината през, които той мисли само и единствено за футбол. Тогава подържания от него тим се изправя на зеления килим срещу своя най-върл противник в мачове наричани дербита. По време на тези деветдесет минути целия свят буквално спира да се върти в очите на фена, като цялото му внимание насочено към това, което се случва долу на арената.

Думата дерби се свързва с графство Дарбишър, което се намира в мъглявите земи на Великобритания. Мнозина футболни привърженици смятат, че тази дума има футболни корени и се свързва със съревнованието на отбори от това графство. Уви, колкото и чудесно да звучи това определение истината е друга. Корените на думата дерби ни отвеждат до конните надбягвания, които са типични за фолклора на Острова. Най-важната гонка през годината се казва Дерби, като едно от първите подобни прояви се е състояла по друмовете на този град, който е дал името си на надпреварата. Днес, най-големите и известни надпревари със състезателни коне носят в името си думата дерби. Като Кентъки Дерби например.

Принесено във футболното измерение под дерби трябва да разбираме най-важната среща на тима за сезона. Разбира се мач за дадена титла или купа носи своята тръпка и заряд, но срещи противопоставящи локални тимове, региони или политически идеи носят по-екстравагантен заряд. Това е основата на разделението на дербитата по различни принципи. Така например градските дербита като ЦСКА - Левски, Ботев - Локомотив, Милан - Интер, Рома - Лацио, Арсенал - Тотмън са едни от най-чаканите дербита от страна на феновете на тези отбори. Освен градски дербитата противопоставят отборите на столицата срещу провинцията. Типичен пример е Барселона и Реал Мадрид. Също така политически причини или класови различия са в основата на силни дербита като Ал Ахли и Земалек. Хореография, радост, подкрепа, ферия, насилие. Всичко това блика от трибуните по време на тези срещи. А, събитията, които стават на терена нямат нищо общо с моментна форма, класа на отбора или индивидуални умения.

Всичко се базира на максимално влагане на усилия в срещата за кеф на публиката. Важна е само победата, защото тя носи дивиденти дълго след края на срещата. Може целия сезон на даден отбор да е лош, но победа срещу най-върлия противник дава голяма доза удовлетвореност на феновете и те прощават за всички провали на любимците си. За да се усети тръпката на едно дерби, то трябва да се изживее. Така както милиони фенове по света изживяват с душите си най-важния сблъсък на сезона за подкрепяния от тях отбор.

Ако се интересувате от футболни дербита и подобни интересни мачове можете да следите DerbyOftheWeek - футболен проект от фенове за фенове.

Етикети
дерби, футбол
Сподели статията