Десет начина за правене на по-големи продажби онлайн

Десет начина за правене на по-големи продажби онлайн

Създаването на уеб сайт или онлайн магазин, със сигурност ще увеличи продажбите би, но за да се максимизира резултата от него, задължително трябва да направите вашия сайт или онлайн магазин лесно откриваем, атрактивен и лесен за употреба. Проследете съветите по-долу и разберете как да убедите клиентите си да пазаруват повече от вашия сайт.

1. Направете сайта си лесно откриваем в интернет.
Използвайте оптимизацията за търсещите машини или СЕО или реклама от типа „плати за клик“, за да насочите потенциалните клиенти към сайта ви. Нашият съвет тук е да наемете професионалист, който да оптимизира сайта ви, така че да се увеличи трафикът към него. Друг съвет е да обмените линкове със сходни като вашия сайтове, това ще се отрази положителен и на двата сайта.

2. Направете сайта, така че да си струва посещението.
Изчистен дизайн, ясно оформление, лесна навигация и доброто съдържание със сигурност ще накара посетителите да се върнат в него. Актуализирайте съдържанието на сайта ежедневно и изпращайте имейли на клиентите си, за да знаят те за предстоящи промоции или нови продукти.

3.Направете блог на сайта
Блоговете са много полезни щом става дума за реклама. Те добавят индивидуалност на вашия сайт, те предупреждават читателите за нови оферти или нова информация за текуща оферта и най-важното дават възможност на клиента да се запознае по-добре с вашата фирма, дейност и продукти.

4.Направете сайта прост и разбираем
Уверете се, че посетителите лесно могат да се ориентират в сайта ви. Поради наличието на хиляди онлайн магазини в интернет, хората лесно се отказват, дори и при най-малкото затруднение при поръчката, има голяма вероятност те да отидат в сайта на конкурентите ви.

5.Ефективно показване на продуктите
Използвайте ясни изображение или набор от изображения, етерични детайли и стегнато очертаване на ползите от продукта или услугата. Заедно с разглеждания продукт показвайте и подобни, свързани с него продукти, като например: дистанционно и батерии.

6.Предложете подобни продукти
Препоръчвайте подобни продукти, които може да представляват интерес за дадения клиент. Това се прави на базата на предишни разглеждания или покупки на клиента. Също така може да насърчите продажбата на допълнителни продукти, като ги изложите на видно място в сайта.

7. Ясно посочете цената и подробностите за доставка
Клиентите искат да знаят няколко неща веднага: кои са най-продаваните продукти в сайта, цената им, както и разходите и време за доставка. Ясното използване на тази информация с един поглед насърчава хората да пазаруват от онлайн магазина ви.

8.Сигурни плащания
Сигурността е най-важната грижа на онлайн купувачите, така че работата ви с банката или друг метод за разплащания, като paypal, трябва задължително да предлагат защитени плащания. Кажете на клиентите си, че могат да са спокойни за сигурността си, обяснете им защо.

9. Спазвайте обещанията си

Ако в сайта ви пише, че продуктът ще бъде доставен до 24 часа, то се уверете, че това наистина е така. Осигуряването на надеждна и бърза доставка, ще гарантира повторното пазаруване на клиента.

10. Установете справедлива политика за връщане на продукта
Осигурете на клиентите си лесно връщане на нежелани или повредени стоки в рамките на определен период от време. Така клиентите ви ще се чувстват много по-сигурни при покупка от вашия онлайн магазин.

Етикети
електронна търговия, интернет, онлайн магазин
Сподели статията