Футболът и мъжете

Футболът и мъжете

Мъжете по цял свят са луди по футбол. И това не е новина. Футболът е един от спортовете, които са завладяли цялата планета. Има различни клубове, първенства. Голяма част от мъжете са толкова запалени по този спорт, че отъждествяват себе си със своя клуб.

Защо това е така? Какво кара мъжката част от населението да полудява буквално, когато види футболен мач? Отговорът се крие дълбоко в миналото и е изцяло психологически.

Някога, във времето когато нашите прадеди са се появили на този свят, ключът към оцеляването е бил да бъдат единни. Груповото живеене, груповият лов, всичко това е предпазило човешкият род от изчезване, направил го е по-силен и той е оцелял в процеса на еволюция.

Сега ние сме индивидуалисти. Нашето модерно общество ни учи да се грижим само за себе си и нашите близки, да смятаме и да броим, да се надскачаме и да бързаме.

Но природата си е природа. Тя не може да бъде победена на подсъзнателно ниво, дори и съзнанието ни да е свикнало да следва друг тип поведение.
Футболът е колективен спорт. Един отбор е съставен от хора, които работят заедно в една посока – за успеха на всички. Ако един от тях се провали, или не спазва общата стратегия, целият отбор се проваля. И точно там се крие отговорът на въпроса „Защо мъжете са луди по футбол?”. Защото се чувстват част от едно цяло. Когато симпатизират на даден клуб, те намират своето „племе”. Там всички са на едно мнение, целта е ясна на всички и еднаква. Точно както някога е имало хора, които не харесват съветите на вожда, сега има симпатизанти на клуба, които не харесват системата за игра, избрана от треньора. И това е напълно нормално. Всички обичаме да критикуваме, когато не е наша отговорността. Убедени сме, че сме прави, че можем да направим всичко по-добре. Всичко изглежда много по-лесно, когато го гледаш от страни.

Това се отнася за всички аспекти от нашия живот, не само за футбола. Ако излезем от нивото на дълбоки психологически размисли, футболът е красива игра, която си заслужава да се следи и гледа. Всички се чувстват прекрасно, когато техният отбор победи, и това е най-нормалното нещо на света. Правилата са достатъчно прости и изчистени, за да може да ги разбере всеки средностатистически човек. И дори да се опитва да ги критикува.

Тръпката, която мъжете, а и някой жени, си доставят, когато гледат футболен мач, е неописуема. Футболът е невероятна игра и това го прави популярен по целия свят.

Сподели статията