Гърция - романтика за всички възрасти

Гърция - романтика за всички възрасти

Гърция е страна наследник на велика цивилизация. Не случайно, тя се определя като „люлка на европейската цивилизация“. Демокрацията, литературата, философията и театъра намират своето начало в границите на Древна Елада. Гръцката държава преживява невиждан възход във време, в което западните държави все още не могат да преодолеят началното стъпало на своето развитие. Макар да изпитва известни затруднения в икономически план, Гърция продължава да бъде едно от най – желаните и романтични места за почивка.

Гръцката държава се разполага в югоизточната част на Европа, по – конкретно, в най – южния регион на Балканския полуостров. На север, страната граничи с Македония, България и Албания. Източната и граница опира до Турция, а южната и западната, съответно са Средиземно и Йонийско море. Климатът и морските граници в комплекс с богатата история и култура привличат посетители на различна възраст от цялото земно кълбо. Най – често избираните дестинации за почивка са Халкидики, остров Тасос и Кавала. Градовете Солун и Атина са едни от най – важните административни центрове. Остров Тасос е известен с името „Изумрудения остров“. Той е разположен в северната част на Егейско море. Плажовете и кристалните води превръщат мястото в едно от най – предпочитаните за прекарване на романтичен уикенд. Тасос е покрит с археологически разкопки и забележителности. Храмът на Атина и светилищата на Дионисий и Артемида са малка част от древното наследство. В селището на рибарите, Алики се издигат останките от езически храм, датиран от VII в. пр. Хр. Солун съхранява романтиката на отминалите епохи с помощта на запазените стари къщи. Ресторантчетата предлагат традиционни ястия и сладки пайове. Красивите паркове и площади очароват с гръцкото си спокойствие и лежерност. Солун е известен със своята Бяла кула, ротондата „Св.Георги“, градската крепостна стена, красивите си плажове и бурния нощен живот. Истински рай за изследователите на древната гръцка култура представлява столичния град, Атина. Името му е дадено в чест на гръцката богиня Атина Палада. Най – големите забележителности на града са Партенона, храма на Зевс, Арката на Адриян, площад Синтагма, Агората, Римският форум и разбира се, прочутият Акропол. Той представлява плосък, скален връх. Предполага се, че върху него е бил изграден царски дворец от Епохата на Микена. Градът е най – големия в Гърция. Атина предлага безброй отлични хотели за настаняване и традиционни гръцки таверни. Островите Санторини, Миконос и Родос играят основна роля в привличането на туристи. Точно срещу остров Тасос се разполага град Кавала. Той е вторият по големина гръцки град. Средновековната крепост, къщата на Мехмет Али и международният фестивал Космополис предлагат съчетание от история, култура и забавление. Плажовете и кристалните морски води предразполагат към романтични изживявания.

Страна на узото, сиртакито и древните митове, Гърция продължава да удивлява своите посетители. Почивката на гръцки остров е комбинация от наслада и емоции.

Етикети
Гърция, Кавала, Тасос, Халкидики
Сподели статията