Как да имаме повече енергия

Как да имаме повече енергия

Има хора, които просто имат повече енергия от други. И това не зависи само от нас, а и от няколко други фактора : генетични заложби, колко и как спим и дали сме поставени в условия на стрес. Но, все пак, най-малкото, което можем да направим, за да се чувстваме добре, е да практикуваме физически упражнения.

Последните изследвания са доказали, че нивото на енергичност има много голяма връзка с практикуването на физическа активност, като например фитнес. Този факт има много точно и ясно научно обяснение : нивото на кислород в кръвта ни се увеличава, а това ни кара да се чувстваме изпълнени с енергия и готови за нови приключения. С продължителното практикуване на физически упражнения се образуват нови капиляри в тялото, което още повече увеличава притока на кислород към него и особено към зоните, където той е най-нужен.
Спортуването може да ни предпази от някой болести, може да ни накара да успокоим нервната си ситема и да бъдем по-търпеливи и позитивно настроени към света.

Когато погледнем към фитнес треньорите, можем да разберем защо спортуването е важно за нас. Хората, които практикуват фитнес всеки ден са по-стройни и енергични. И това е нормално, тъй като постоянните упражнения помагат за изграждане на мускули. Тези мускули са „чисти” – те не са затрупани с мазнини или други вредни за организма неща. Увеличеното количество мускули в организма спомага за развитие на по-бърз метаболизъм, което е много важно за бързото изгаряне на калориите.

Замисляли ли сте се защо хората с по-голямо тегло изпитват по-големи трудности с извършването на проста работа? Обикновени ежедневни действия са затруднени от прекомерното тегло, тъй като телесната маса е нещо, което всеки от нас носи навсякъде със себе си. А всички ще се съгласим , че да носиш 60 кг и да носиш 100 на една и съща височина не е равнозначно. Така, чрез натрупване на килограми, губим от своята енергичност и ставаме лениви. Но ако тези 100 кг са съставени предимно от мускули, а не мазнини, животът ни се улеснява. Изисква се по-малко усилие за да свършим която и да е задача.

Ако нашето тяло е силно, то и имунната ни система се засилва. Физическите упражнения спомагат за по-добре развита имунна система, а това ни помага по-рядко да бъдем болни или изморени.

Всички знаем каква е ползата от физически упражнения, но малко от нас наистина осъзнават колко по-пълноценни и щастливи ще се чувстват, ако започнат да практикуват физически упражнения. Дори 15 минути гимнастика сутрин е достатъчна да подобри начина ни на живот.

Сподели статията