Как да подобрим здравето си със спорт

Как да подобрим здравето си със спорт

Всички сме убедени, че да спортуваш е равнозначно на това да си по-здрав. Тялото се укрепва, става по-силно и по-енергично, подобряват се всички жизнени показатели, както и тонуса на човек по принцип. Как да успеем да научим себе си на навика да спортуваме? Отговорът е кратък. С постоянство.

Започнете с малко. Ако до сега сте водили живот, който не е бил свързан с почти никакво физическо натоварване, ако сте смятали за спорт ходенето пеша повече от две минути, не се насилвайте. Това няма да ви доведе до успех.

Започнете да променяте малките неща във вашия живот. Оставете дистанционното. Опитайте се да паркирате колата малко по-далече от мястото, където отивате. Започнете да обичате стълбите. Сигурни сме, че вече сте чували тези съвети. И, да, вярно е, че така няма да стопите 5 килограма за 1 седмица. Но така ще подготвите тялото си за по-голямото физическо натоварване в бъдеще.

Ако не извършвате почти никаква физическа активност, мускулите ви са станали мързеливи. Покрити са с мазнини и са забравили как да работят. Всяка физическа активност ви се струва много трудна, мислите си, че сте остарели и вече не можете да правите тези неща.

Това не е така. Спортуването, както и всяко друго нещо в нашия живот трябва да бъде превърнато в навик, за да има ефект. Когато научим тялото си да се движи отново, ние напомняме на мускулите си какво е тяхното предназначение.

Пълним кръвта си с кислород, увеличаваме мрежата от капиляри, които транспортират кръвта до по-големите кръвоносни съдове. Така мускулите ни се пълнят с кръв по-бързо, стават по-изчистени и по-силни. Всяка една частичка от тялото ни може да бъде научена на нещо ново. Важното е да накараме мозъка си да го повярва и да го желае с всички сили.

Когато убедим себе си в ползата от спортуването, е време да започнем сериозно. Половин час ходене пеша на ден се отразява прекрасно на начина ни на живот. Може дори да намерим съмишленици, с които да направим ходенето по-приятно занимание. Защо да не заменик висококалоричните напитки с приятелки с доста по здравословната активност, наречена спорт? Това е добре за нас, за нашето тяло и дори спомага за преодоляване на стреса. Защото няма човек на този свят, който да не страда от този „бич” на нашето време. Ние винаги бързаме, винаги закъсняваме и никога не успяваме на време. Спортуването е действието, което може да промени животът ни към по-добро. Стига да го поискаме!

Сподели статията