Как да преборим грипа?

Как да преборим грипа?

В сезона на болестите, все по-често ни се налага да търсим решения за преборване на грипа и другите вирусни заболявания. Ето как да се справите с тях с минимални усилия и няколко лесни стъпки. Здравето е най-ценното нещо на света, но го осъзнавате едва след като грипът ви тръшне на леглото. За да не се стига до такава ситуация и тази зима, вземете няколко превантивни мерки. Първата от тях е да поставите противогрипна ваксина. Макар и въпросът с ваксините да е актуална тема в обществото, която има своите противници и защитници, независимо какво е вашето мнение, направете тази малка крачка към подобряването на здравословнито си състояние. Е, ако сте напълно против имунизациите, то поемате риск на своя глава и избирате алтернативните начини за предпазване от болестотворните вируси. А такива със сигурност има.

За да сте здрави и да поддържате добрия си тонус през зимата, прекарвайте повече време на чист въздух. Разбира се, през мразовитите дни всеки предпочита да прекарва повече време вкъщи пред печката, но спестявайки си няколко минути на ден на чист въздух, рискувате да се изнежите и да отслабите имунната си защита. Една кратка разходка навън в рамките на 10-15 минутки на ден ще ви зареди с енергия и ще засили имунитета ви.

Ако искате да преборите грипа, обърнете особено внимание на храната си. През зимата е добре да хапвате по-калорична храна и да не забравяте за плодовете и зеленчуците. Включвайте в менюто си повече цитрусови плодове, не забравяйте да пиете течности и да се храните редовно.

Следващата стъпка към доброто здраве е почивката. Тя е също толкова необходима, колкото и качествената храна. Ако живеете под стрес и не си почивате достатъчно, това се отразявана на организма. Негативните емоции и стресовите ситуации се отразяват зле на организма, те повишават податливостта ви към вируси и ви правят по-уязвими в зимните месеци. За да сте здрави, почивайте си добре, отделяйте минимум по 6-7 часа на денонощие за сън.

Специалистите съветват да спазвате повишена лична хигиена през зимата, тъй като вирусите се предават лесно при допир до нечистотии. Мийте ръцете си с обилно количество вода и сапун преди всяко хранене и сведете до минимум контактите си с голяма група от хора. За да се предпазите от грипа, пийте много чайове и си набавяйте допълнителни витамини, освен тези, които поемате с храната.

Сподели статията