Как Facebook може да помогне на вашия оналйн бизнес

Как Facebook може да помогне на вашия оналйн бизнес

Facebook е социална мрежа (предполагам добре известна на всички ви), която наскоро придоби популярност като един от най-известните инструменти за подпомагане на онлайн бизнеса и продажбите. Достъпен от всеки компютър, лаптоп, мобилен телефон или таблет, целта на Facebook е да даде на хората властта да споделят идеи и да направят света по-отворен и свързан.

Поради огромния брой на потребителите, ползващи тази социална платформа, много фирми се обръщат към Facebook като начин да се свържат с потенциални клиенти. Това става възможно, когато създадете страница на вашата фирма, онлайн магазин или бизнес. Когато някой от потребителите на социалната мрежа се присъединят към вашата страница, то те веднага се превръщат в потенциални купувачи на вашите продукти или услуги.

Фен страниците във Facebook се състоят от фенове, които са избрали да станат членове на вашата страница. С присъединяването към вашата страница, те автоматично се съгласяват да получават новините, публикувани на страницата на вашия онлайн бизнес. Новините се появяват на „стената“ на потребителя (стената е профилната страница на потребителя), автоматично с добавянето им във вашата фен страница. Много от известните фирми и марки вече имат милиони фенове, като по този начин те са разширили онлайн маркетинга си в огромни размери.

Като начало, както всяко бизнес начинание, трябва да изградите бизнес план, затова как мислите да използвате Facebook страницата и въобще имате ли нужда от нея. Планът трябва да бъде създаден преди страницата и да бъде следват много стриктно. Ето и някои основни въпроси, които трябва да застъпите в него.

Трябва ли да използвам Facebook за моя бизнес?

Не е трудно да се отговори на този въпрос. Помислете върху въпросите отдолу и след това решете, дали този инструмент е точно за вас:

1. Поддръжка: Създаването на Facebook страница от рода на „просто да има“ не е полезна. Социалните медии са непрекъснат процес, който изисква постоянно внимание. Мислете за него като процес, в който започвате разговор с клиентите и „приятелите“ на вашия сайт. Със сигурност не искате просто „тихичко“ да стоите в интернет, а винаги да сте в контакт с потенциалните си клиенти. Ако не обновявате Facebook страницата си редовно, то ефективността от нея е минимално, да не кажем и нулева.

2. Време: След като решите да използвате Facebook, като маркетингова платформа, друго важно нещо е да прецените колко време ви е нужно, за да поддържате страницата. Въпреки, че тя може да бъде един много полезен инструмент, генерирането на съдържание и актуализацията й може да ви отнеме много време.

3. Актуално съдържание: Ежедневното обновяване на вашата страница помага за запазване на текущите фенове, като в допълнение привлича и все повече нови членове на страницата. Новините, които биват харесвани от вашите членове ще се появят и на стените на техните приятели, като така те ще бъдат „примамени“ да посетят вашата страница, а от там и вашия сайт.

4. Дискусия с клиентите: Вашата фен страница не бива да остава без поддръжка, ще е много непрофесионално ако имате запитвания свързани с продуктите, които предлагате, а няма кой да им отговори. Един потребител е много по-склонен да ви изпрати съобщение във Facebook, отколкото да се обади на посочения телефон в сайта, затова винаги отговаряйте на тези съобщения.

5. Фен=клиент: Бизнесът ви трябва да е наясно, че всеки фен се равнява на един клиент. Много хора, които станат фенове на вашата страница просто си казват: „това ми харесва“ и закупуват предлаганата от вас стока или услуга. Както вече споменахме, много от феновете предпочитат да изпратят съобщение в Facebook, отколкото да ви звъннат, това за тях е и допълнителен разход.

6. Стратегия: За да направите една успешна Facebook кампания и да има тя смисъл за вашия бизнес, то трябва да се насочите към конкретна цел, която съвпада с целите на вашата бизнес стратегия. Преценете, дали Facebook може да ви помогне за постигане на определените цели във вашата стратегия, и ако тя не може то пренасочете вашите усилия и средства в друго маркетингово начинание.

Първи стъпки

След като сте прочели стъпките по-горе и сте решили да използвате Facebook като онлайн инструмент за повишаване на вашите продажби, то вие сте готови да започнете. Има няколко начина, чрез които да използвате Facebook и фен страницата.

1. Използване на Facebook за вашия бизнес, само с фен-страница.
Ако предпочитате да не предоставяте никаква лична информация , то вие много лесно може да създадете страница, бъз да се налага да предоставяте личния си профил за това. За да създадете страница без личен профил, просто щракнете върху връзката „Създаване на страница за известна личност или група“. Това ще ви даде достъп до собствена фен страница, без наличието на профил във Facebook. Така може да управлявате рекламната си кампания в социалната мрежа, изцяло от страницата.

2. Използване на Facebook, както за бизнес, така и за лични цели.
Милиони хора по света вече имат лични профили, те ги използват, за да контактуват със семейство, приятели, нови запознанства и други. Ако вече имате личен профил в социалната мрежа, то просто трябва да създадете фен-страница за вашия бизнес. Facebook страниците са създадени да бъдат тясно обвързани с личния ви профил, така че гледайте да не разполагате с комерсиални снимки, които ще бъдат видими от бизнес клиентите ви. Това може да се настрои от контролния панел на профила ви и по-точно то настройките за поверителност на профила.

Настройки на фен-страницата

Хиляди хора по света са създали фен страница, затова не се плашете.. лесно е!

1. Име на страницата – По принцип най-удачният вариант за име на вашата страница е името на самата фирма. Името е много важно, защото то е първото впечатление на всеки потребител доближил се до страницата ви. Добре е да използвате пространства и цели думи, да не правите съкращения. Така вашият бизнес ще бъде по-лесно откриваем при търсене във Facebook или Google.

2. Връзка към Twitter - Ако вече имате акаунт в Twitter, може да свържете вашата фен страница с профила си в Twitter. Това ще добавя автоматично вашите актуализации на фен-страницата във Facebook и ще позволи на последователите ви в Twitter да виждат всичките ви публикации. Имайте предвид, че съдържанието на вашата страница трябва да е уникално, така че да кара посетителите да се връщат в нея, а не само да станат фенове и да ви забравят. Същото важи и за профила ви в Тwitter.

3. Снимка – Профилната снимка на вашата страница, трябва ясно да казва за вас и вашата фирма, затова най-добрият вариант за нея е логото на фирмата ви.

4. За нас – Следващата стъпка е радактиране на страницата и добавяне на полезна информация за вас, вашата фирма и нейната мисия и цели. В този раздел може да посочите и други начини, чрез които потребителите могат да се свържат с вас.

5. Стена – Това е мястото, където се публикуват всички новини, снимки и коментари във вашата страница. Ако се притеснявате от това, какво могат потребителите да пишат на стената ви, то много лесно може да забраните постовете от потребители от контролния панел. Въпреки това не ви препоръчваме да поставяте тази забрана, защото изглежда много непрофесионално.

6. Събития – Чрез тях много лесно може да споделите на вашите фенове за предстоящи събития, промоции, продажби и каквото се сетите.

7. Коментари – Коментарите са нож с две остриета, те могат да повлияят както много положително, така и много отрицателно на бизнеса ви. Важното при тях е да реагирате много бързо на отрицателните коментари, като отговаряте точно и добронамерено на тях.

Привличане на фенове в страницата

Ето и начините чрез, които може да увеличите броя на феновете във вашата фен страница:

  • Връзка към Facebook страницата на фирмата от началната страница на уеб сайта й
  • Връзка към Facebook страницата от всички имейли, изпращани от фирмата
  • Предложете фен-страницата си на всичките си приятели във Facebook
  • Използвайте Twitter, за да привлечете още потребители
  • Връзка към Facebook страницата от блога ви или други социални медии и форуми


Като заключение може да кажем, че използването на социалните медии се основава на здравия разум и „честната игра“. След като сте научили как се работи с Facebook страниците, то остава да продължите процеса. Бъдете приятелски настроени, полезни, споделяйте информация, изградете добра репутация, така че и настоящите и потенциални клиенти да знаят за това.

Етикети
Facebook, онлайн бизнеса, продажби
Сподели статията