Как търсещите машини и онлайн маркетингът могат да помогнат за развитието на вашия онлайн магазин

Как търсещите машини и онлайн маркетингът могат да помогнат за развитието на вашия онлайн магазин

С увеличаването на видимостта и популярността на вашия сайт, трафикът към него се увеличава значително. Това автоматично означава повече посещения = на повече продажби, повече запитвания за предлаганите продукти и услуги, като цяло само положителни ефекти за вашия онлайн магазин.

За да разберем маркетинга за търсещите машини, първо трябва да се сетим, как някога всички са работили с телефонния указател. В продължение на много години хората се обръщаха към телефонния указател, за да намерят телефона на всеки човек или фирма. Още от тогава собствениците на фирми разбраха че рекламата в телефонните указатели и ключова стъпка към популяризиране на техния бизнес.

Днес потребителите вече не се допитват до телефонни указатели или всякакви подобни на тях, а всички се обръщат към интернет, и по специално към търсещите машини. В тях те търсят абсолютно всичко, от продукти за купуване, до лекарства, коли и всичко което Ви идва на ум. Интернет свързва бизнеса и потребителите както никога до сега. Но за да привлечете потенциални купувачи, днес се изискват много повече усилия, отколкото преди. Ако преди време можеше просто да си платите и да се появите в страниците на „телефонния указател“, днес нещата стоят по друг начин. Основният път за продажби през интернет са търсещите машини, те са тези които генерират трафик към вашия сайт. Затова днес има едно ново направление, наречено маркетинг за търсещите машини. Има няколко важни направления е маркетинга за търсещи машини, а те са именно: ключови думи, позиция в търсачките, както и най-важната част от тях - СЕО или оптимизация за търсещите машини.

Какво представлява маркетингът за търсещите машини?

Целта на този вид маркетинг е да привлече колкото се може повече таргетиран трафик към вашия уеб сайт. Потребителите провеждат търсения, чрез избрана ключова дума или комбинация от ключови думи, в някоя от търсачките като Google или Yahoo. След като потребителят извърши търсенето пред него се появяват два вида резултати. Едните са платените, които по принцип се появяват в горната част на сайта, обградени в кутии или оцветени по различен от безплатните резултати начин. Безплатните резултати от търсенето се появяват в основната част на търсачката, като по принцип те са по около 10 на страница. Всеки търговец се стреми неговият сайт да се показва поне в първите 20-30 резултата на търсачката, защото повечето потребители търсят само в първите 2-3 страници и много рядко стигат по-надълбоко в резултатите.

СЕО или Оптимизация за търсачките

Крайната цел на СЕО оптимизацията е да се постигне топ 3 позиция в резултатите на търсещата машина.Това, разбира се, не е прост и бърз процес, а сложен и продължителен който трябва да се прави в дългосрочен план. Предприемайки стъпки за развитието на СЕО оптимизацията на вашия онлайн магазин ще окажете само положителни ефекти в класирането на сайта Ви в търсачките.

Има две основни направления, когато започвате СЕО оптимизацията на вашия сайт или онлайн магазин. Първият включва анализ на основния код на сайта, на самия начин по който е написан – архитектура, съдържание и др. Второто основно направление е съдържанието на сайта. Под съдържание се разбира всичко – от всеки текст и статия, до всяка снимка или изображение. Качественото съдържание съдържа множество ключови думи, които помагат на търсещите машини да открия вашия сайт при дадено търсене.

Как търсачките класират сайтовете?

Търсачките използват „паяци“, за да прочетат съдържанието на вашия уеб сайт. Паяците буквално „пълзят“ по уеб страниците, като следят входящите и изходящите връзки във вашия сайт. Търсещите машини игнорират външния вид на сайта, тях ги интересува само съдържанието му и колко качествено, граматически правилно написано и уникално е то.

За онлайн магазините високото класиране в търсачките е много по-трудно, отколкото при другите сайтове. Това е така защото онлайн магазините често продават едни и същи стоки, като за тях от производителя е дадено едно и също описание и така се получава много дублирано съдържание, което обърква търсачките.

Начини за добра СЕО оптимизация на вашия онлайн магазин

И така, какво можете да направите, за да се увеличат позициите на вашия сайт в търсачките? Тук сме подбрали седем стъпки, които може да предприемете, за да оптимизирате вашия онлайн магазин, така че той да подобри позициите си в класирането.

1. Изберете ключови думи за вашия сайт. Направете списък от най-важните ключови думи, в които искате да се класирате най-добре в търсачките. Фокусирайте ключовите думи върху продуктите, които продавате или върху името на вашата фирма, така че да получите желаното класиране с точните изрази. След това се съсредоточете в изготвянето на списък от варианти на избраните вече от вас основни ключови думи. Например ако сте избрали основна ключова дума „обувки“, вариант на тази дума може да бъде, например „спортни обувки“ или „елегантни обувки“.

В интернет има много инструменти, които ще Ви помогнат да изберете най-подходящите и правилни ключови думи, които потребителите по принцип използват при търсенето на дадената стока или услуга. Google предлага безплатен инструмент за подбиране на ключови думи и осигурява статистика за всяка дума или фраза. Инструментът се казва Google Adwords.

Друг инструмент за подбор на ключови думи е Wordtracker, той има както платена, така и безплатна версия. Безплатната версия може да се намери на сайта на инструмента, който е същият като името му.

2. Добавете избраните ключови думи към вашия сайт. След като съставите окончателния списък с ключови думи , вече е време на ги добавите към вашия сайт, като гледате да го правите по възможно най-добрия начин. Търсачките са много сложни и не обичат фалшиво или прекомерно поставяне на ключови думи на вашите страници. Избраните от Вас думи трябва да съвпадат със съдържанието на уеб сайта Ви, ако искате търсачките да ги индексират наистина добре.

В допълнение към съдържанието, поставете ключови думи и в заглавието на сайта, както и мета тагове, имена на директориите, и HTML код. за да опише изображенията, които се намират в сайта. Уверете се че тези вмъквания са уникални за всяка страница, включително и за продуктовите страници.

3. Редактирайте съдържанието на сайта, така че да бъде различно. Поставянето на ключови думи в описанията на продуктите ще направи сайта Ви до известна степен различен. Но можете да направите много повече от това. Използвайте описанието на производителя само като отправна точка за писане на вашите собствени. Включете потребителски мнения или просто добавете някои лични мисли и виждания за продукта.

4. Добавете сайта си в търсачките и уеб директориите. Когато сте готови със съдържанието на сайта, вече е време да предупредите потребителите че той съществува. Най-добрият начин за това е да го добавяте в директории, така казвате на търсачките и техните паяци, че сайтът Ви съществува и е готов да бъде индексиран. Сайтът може да бъде добавен ръчно от вас или от някой от многото инструменти за добавяне по директории. В някои случаи хостинг доставчиците предлагат добавянето по директории, като част от хостинг пакета който купувате.

5. Осигуряване на входящи връзки(линкове) към онлайн магазина. Изграждането на мрежа от връзки или линкове е много важна част от популяризирането или сео оптимизацията на онлайн магазина. Линкът представлява, текст, изображение или дума, която е поставена в друг сайт и след като кликнете върху нея тя води към вашия сайт. Когато две места в интернет са свързани с линкове, паяците на търсачките посещават и двата сайта и така те индексират и двата обекта. Линк популярността на сайта се базира на броя на входящите връзки и на тяхното качество. Линковете могат да бъдат еднопосочни, двупосочни, както и блог връзки, които имат за цел привличането на други входящи връзки към сайта Ви.

6. Измерване на резултатите. След като сте изпълнили стъпките по-горе е време и да измерите и резултатите от проведения онлайн маркетинг до тук. Използвайте съставения списък от ключови думи и вижте на коя позиция се класира вашият сайт. Това ще Ви позволи да се акцентирате върху по-проблемните думи и да проучите от къде идва по-ниското класиране при тях. Важно условие е да не бързате при правене на окончателните изводи. Качественото класиране изисква до 6 месеца, затова не бързайте а подхождайте бавно и сигурно към оптимизацията на онлайн магазина.

7.Поддържайте постигнатите резултати! Оптимизирането на сайта Ви е един продължителен и непрекъснат процес, който включва много усили и поддръжка. Постоянно продължавайте да добавяте ново съдържание и ключови думи. Пазете изградените връзки и следете кои от тях карат най-много трафик към сайта Ви.

Със солидни знания за маркетинга на търсещите машини и големи наблюдения на онлайн пазара може да постигнете високи резултати, които в крайна сметка ще спомогнат за увеличаване на вашите продажби по интернет.

Етикети
SEO, електронна търговия, интернет, онлайн магазин, пазаруване
Сподели статията