Какво представлява електронната търговия

Какво представлява електронната търговия

Електронната търговия е термин за всеки един бизнес или търговска сделка, която се сключва в рамките на интернет. Тя обхваща широк набор от сайтове и различни видове бизнес. От потребителите на дребно до големите онлайн магазини, както и всички сайтове за търгове, музикални сайтове, сайтове предлагащи бизнес стоки и услуги, услуги между корпорации и какво ли още не. В момента най-важният аспект на всеки от тях, е да излизат на колкото се може по-челни позиции в гугъл, яндекс, яхо и другите известни световни търсачки.

Електронната търговия и онлайн магазините позволяват на потребителите по електронен път да обменят стоки и услуги, без пречките от време и разстояние. Електронната търговия се разраства с много висок темп през последните 5-6 години и се очаква да продължи със същия темп, или дори да се увеличи. В близко бъдеще се очаква границата между „конвенционалната“ и „ електронна“ търговия много да се измени, като все повече фирми местят бизнеса си изцяло онлайн.

Бизнес към бизнес или B2B, се отнася до електронната търговия между бизнеса, а не между бизнеса и потребителите. B2B фирмите често се занимават със стотици, дори хиляди други фирми, или като клиенти или като доставчици. Провеждането на сделки по електронен път предоставя огромни конкурентни предимства в сравнение с традиционните методи. Когато се прилага и управлява правилно, електронната търговия често е по-бърза, по-евтина и по-удобна, отколкото традиционните методи на бартерните стоки и услуги.

Пътят към създаването на успешен онлайн магазин може да бъде труден, ако не знаете принципите на онлайн търговията и какво трябва да направите, за да е успешен вашият онлайн магазин или като цяло вашата електронна търговия. Като начало е добре да разработите един пълен и добре обмислен е-бизнес план, който ще се превърне в първата крачка към успеха на вашия онлайн магазин.

Какво трябва да имате в един онлайн магазин и какво точно е количката?

Количката (или кошницата) е важна софтуерна част от вашия сайт. Тя се използва, за да позволи на потребителите да купуват стоки или услуги, като те имат възможност да проследят своите поръчки, да премахват избрани продукти или да добавят, преди окончателната поръчка.

Макар че има много видове софтуер, с който може да замените количката или кошницата, доказано е че това е един от най-използваните, адаптивни и ефективни методи за пазаруване онлайн. Как онлайн количката за пазаруване се различава от тази в супермаркета? Кошницата в онлайн магазините по принцип е разположена на видимо място и тя позволява на потребителите да поставят и премахват продукти. След като те изберат желания от тях набор от стоки те продължават напред към виртуалната каса, където се предоставя информация за плащането, като дори повечето онлайн магазини предлагат и методи за плащане онлайн.

За да започнете онлайн бизнес, най-добре е да намерите ниша или продукт, който потребителите трудно могат да намерят в мола или в някой универсален магазин. Най-купуваните стоки в интернет по принцип са нови и атрактивни, такива които рядко може да срещнете в магазина до вас. Сайтът, който започвате може да бъде както нов, разработен от нулата, така и съществуващ сайт, който може да преобразувате в електронен магазин.

Следващата стъпка за успешен онлайн магазин е да имате нужните средства за приемана на онлайн плащания. Това обикновено кара търговеца да създаде своя собствена сметка в банката, която приема картови плащания онлайн. Ако сайтът ви е по-малък може да прибегнете само до услугите на електронно разплащане като Paypal или Epay.

На последно място, имате нужда от маркетингова стратегия, за пренасочване на трафик към вашия сайт. Използвайте онлайн реклама, сео оптимизация, както и примамливи и интересни методи за увеличаване интереса на клиентите.

Електронната търговия може да бъде много доходоносно начинание, но това не е нещо което може да направите за една нощ. Много е важно да направите много изследвания, да зададете правилните въпроси и да работите усилено за популяризиране на вашия онлайн магазин.

Етикети
електронна търговия, интернет, интернет търговия, онлайн магазин
Сподели статията