Мебелите в кухнята

Мебелите в  кухнята

Съвременната кухня отдавна е станала многофункционално място, на което не само се готви. В кухнята се събира цялото семейство, много често приемаме и гостите в кухнята и водим с тях оживени разговори. Точно поради тези причини, хората избират мебели за кухнята не само здрави и дълготрайни, но също така искат да имат стилна кухня, която да радва очите, да създава чувство за топлота и домашен уют.

При формирането на кухненския интериор най-големите проблеми са свързани с недостатъците в разположението и недостига на място. Да разрешим създадената ситуация би ни помогнала грамотно подбраната кухненска мебел, още повече разнообразието на модели ни предоставят тази възможност.

Като начало още в плана трябва да предвидим съгласуването на всички предмети и техните размери. Трябва да съставим списък с всички кухненски уреди и техните размери. Трябва да се вземат под внимание и всички технически подробности:размери и разположение на вентилацията, тръби, кабели, розетки, меки връзки.
Ако купуваме по-отделно всеки предмет от кухненския интериор трябва да имаме в предвид , че дълбочината на кухненските уреди като правило е 60см.

Стилът на вашата кухня може да бъде класически или модерен, цветовата гама трябва да ни помогне да се отпуснем или напротив да оказва стимулиращо въздействие.

При малките помещения отлично подхождат кухни в права линия, при по-големите помещения дизайна може да бъде П-образен, островен или със свободна планировка.

В последно време все по-голямо разпространение при производството на кухненски мебели наред с дървото и МДФ имат алуминия и стъклото. На пазара има богат асортимент от мебели за кухня , който позволява да направим достоен избор, да подберем мебели, които хармонично да се впишат в цялостния интериор на жилището.

Фасадата/вратичките на шкафовете, лицевата част на шкафовете, стенните панели/се явява лицето на кухнята и на нея се обръща внимание от пръв поглед. Материалът, който се използва за изработка на повърхността на мебелите силно влияе на вида и общия образ на нашата кухня. От дълго време дървото се явява най-разпространения материал, използван при производството на кухненски мебели. Благородната и жива красота на дървесния масив не се влияят от конкуренция и мода. Най-популярните дървени мебели за кухня са от дъб, бук, орех, както и внасяните от Африка-венге, зебрано, махагон.

В днешно време съществуват множество алтернативи на кухненските мебели от естествено дърво, те позволяват изработката на по-сложен дизайн, тези мебели са покрити със специално покритие подобно на боя или с ламинат.

Мебелите за кухнята трябва да бъдат ергономични, за да се организира ефективно пространството. За това съществуват множество механизми и приспособления осигуряващи удобството в кухнята. Важно е правилно да се разграничат работната зона от трапезарията. Това зависи от размера на помещението и от това колко време прекарвате в кухнята. 3D моделите на кухни позволяват да си представите вашите бъдещи мебели в обем и цвят. В последно време все повече популярност набира кухня, която се съчетава по интериор с трапезарията. Често това е единно пространство без стени и прегради. Важно място в кухнята заема масата за хранене. Тя може да има всякаква форма –кръгла или овална, правоъгълна или квадратна- изборът е Ваш.
Главното е масата да бъде достатъчно устойчива, ако приемате гости в къщи трябва да има място за всички. Столовете в кухнята независимо от материала, от който са изработени трябва да бъдат удобни и функционални.

Като заключение може да се каже , че съвременните технологии позволяват да се избере кухня за всеки вкус и цвят, да я направим многофункционална и комфортна

Етикети
кухня, мебели, обзавеждане
Сподели статията