Пет важни стъпки при стартиране на онлайн магазин

Пет важни стъпки при стартиране на онлайн магазин

През последните години броят на онлайн магазините в уеб пространството се е увеличил значително, което е превърнало интернет в един много пренаселен и конкурентен пазар. Сайтовете за електронна търговия свързват бизнеса на търговеца директно с клиента по един безпрецедентен начин. Сигурно много пъти сте искали да започнете свой собствен онлайн бизнес, но винаги сте се чудили от къде и как да започнете. Независимо дали искате просто да имате онлайн магазин или имате намерение да започнете огромна търговия в интернет, има пет съвета, които трябва да имате предвид, преди да стартирате онлайн магазина.

1. Домейн
Всеки онлайн магазин трябва да има свой уникален адрес в мрежата, което прави регистрирането на домейн важна част от електронната търговия. Когато си купувате име на вашия сайт (домейн), Вие ставате автоматично едноличен собственик на този уеб адрес и вашият онлайн бизнес вече официално си има дом. Вашата информация ще бъде предоставена в WHOIS частта на домейна, където тя ще бъде на разположение на обществеността. Има вариант да запазите информацията само за себе си, като по време на регистрация или след това просто изберете домейнът да не показва WHOIS информация в описанието си.

2. Софтуер за онлайн магазини
Има много софтуери за създаване на онлайн магазини, като те обхващат аспекти, като създаване на категории, добавяне на продукти, управление, следене на поръчки, доставка на продуктите и обслужване на клиентите. Изборът на подходяща платформа за онлайн търговия е труден процес, защото съществуват прекалено много такива системи, като дори голяма част от тях са безплатни. Разбира се, най-добрият вариант е да платите на някоя софтуерна компания, за да ви напишат качествен и сигурен сайт, но по принцип един такъв сайт струва от порядъка на 7 до 10 хиляди лева и не е особено рентабилно решение за старта в онлайн търговията.

3. Хостинг за онлайн магазини
Много компании предлагат професионален уеб хостинг за онлайн магазини, които предлагат няколко предимства пред стандартните уеб хостинг пакети. Когато избирате своя хостинг пакет за онлайн магазина, вие ще имате възможност да изберете такъв пакет, който отговаря на вашите индивидуални нужди, като пространство, трафик и други. Друго предимство на хостинг пакетите за онлайн магазини е че по-голямата част от тях предлагат 24/7 поддръжка, така вашата хостинг компания винаги ще е на разположение и ще избегнете много нежелани проблеми, възникнали извън работно време.

4. Професионален уеб дизайн
Външният вид на сайта е много важна част от онлайн търговията. Визията му трябва да е семпла и в същото време модерна и екстравагантна. В зависимост от платформата, която използвате за изграждане на уеб магазина, ще имате възможност да използвате много безплатни шаблони, но те по-принцип са много прости и повърхностни. Решението на този проблем е да наемете професионален уеб дизайнер, който ще структурира и „нарисува“ сайта, по начин който е много приятен и лесно разбираем за потребителите. Ако се решите да наемете професионалист се уверете, че той се фокусира върху възприемането от потребителя, а не само красивите графики и изображения.

5. Онлайн плащания
Без значение колко впечатляващ и привлекателен е вашият сайт, по отношение на дизайн и използваемост, може да изгубите голяма част от клиентите си, ако не можете да приемате плащания онлайн. Онлайн магазините, които не могат да приемат плащания чрез кредитни или дебитни карти се борят в една трудна битка, в която по-голямата част от сайтовете приемат онлайн картови плащания (които по принцип са предпочитани от клиента). За да приемат плащания по интернет, търговците трябва да си издадат специален сертификат, който им дава това право.

Онлайн търговията все повече се затвърждава позициите си като интелигентен и удобен начин, както за продажба, така и за пазаруване. Ако вече сте готови да започнете да продавате онлайн, имайте в предвид петте съвета при стартиране на онлайн магазин.

Етикети
електронна търговия, интернет, онлайн магазин
Сподели статията