Разкош в Рим

Разкош в Рим

Всеки от нас е чувал поговорката, че „всички пътища водят към Рим“. В периода на съществуване на Римската имерия, цялата инфраструктура била насочена към големия и могъщ град. Макар и след упадъка на империята, градът не загубил водещото си европейско значение. Днес, Рим е място на велика история, култура, разкош и разбира се, Папата.

Италианците пазят в съзнанието си и до днес популярният мит за отгледаните от вълчица братя, Ромул и Рем. Според него, градът бил основан на хълма Палатин около 753 г. пр. н. е. Първият владетел на средището бил Ромул. Рим разполага територията си на реките Тибър и Аниене. За града се казва, че тук всеки камък е късче история. Най – голямата забележителност на града е прочутия Колизеум. Макар да е загубила своя блясък, постройката все още се определя като един от най – почитаните паметници в цяла Италия. Археологическите разкопки в сградата разкриват някога съществувалите трибуни, място от което патрициите окуражавали любимите гладиатори. Преди векове, Колизеумът бил средище на гладиаторски битки и бунтове. Историята все още пази името на бунтовника гладиатор, Спартак. До Колизеума се извисява прочутата Триумфална арка. Нейното изграждане се свързва с името на император Константин I . В Рим се намира известният фонтан „Fontana di Trevi“. Той бележи завършека на един от акведуктите, които осигурявали вода за града преди векове. Славната история на италианската столица може да бъде проследена в така наречения „храм на всички богове“. Пантеонът е една от най – забележителните постройки в Рим. В миналото, той е представлявал център на столичния град. Какво би било посещението на Рим, без да се види Ватикана? Църквата „Свети Петър“ и Ватиканските музеи допълват цялостната картина на великия град. Известно е, че творбите на Рафаело и Микеланджело се съхраняват в тези исторически и културни сгради. Базиликата „Свети Петър“ се определя като свещено място за римокатолическия свят. Но Рим не е само история и забележителности. Градът е една от известните световни модни столици. Приказен разкош лъха от площада „ Piazza di Spagna“ и испанските стъпала. Тези стъпала печелят световна известност с модните дефилета, които се организират там. Улицата „Via Condotti“ приобщава луксозните бутици на модни марки като Armani, Bvgari, Gucci, Christian Dior и Dolce & Gabbana. Ежегодно, Рим се посещава от хиляди последователи на модните течения и брандове. Императорският дух на италианската столица се проявява в замъка „Сант Анжело“. Постройката се разполага в близост до Ватикана. Идеята за построяване на замъка е на император Адриан. Той организира строежа през 135 година. Строителството завършва след 4 години.

Рим е град, който окъпва в светлина и очарование всеки посетител. Никъде другаде пицата и спагетите не притежават този уникален аромат на средиземноморски подправки.

Етикети
Ватикана, Колизеум, Рим, Свети Петър
Сподели статията