Ремонт на старата дървена дограма

Ремонт на старата дървена дограма

Голяма част от жилищата са с дървена дограма, която се използваше масово преди да навлезе технологията с производството на алуминиева и пластмасова дограма. Не всеки обаче има средствата да подмени старата дървена дограма с друг вид. Дървената дограма е направена от няколко отделни елемента, като дървена рамка, стъкло, маджун, панти, пирони и дръжка. За да вдъхнем нов живот на нашата стара дограма е необходимо да отделим известно време и не много средства.

Първото нещо, което ще направим е да освободим стаята от всички мебели, защото при почистването на касата на дограмата ще се вдигне голямо количество прах в следствие на нейното почистване. Това става с помоща на флекс, който е обурудван с накрайник за шкурка, която трябва да е не много груба. Почистването трябва да се прави, до като се премахне цялата стара боя. След като сме изшкурили касата я почистваме с влажен парцал и след изсъхването и полагаме с помоща на четка безир, след което оставяме да съхне. След няколко часа започваме боядисването с желания от нас цвят, като е желателно след изсъхването на първия слой боя да се нанесе още един или два повърхностни слоя.

Рамките със стъклата е желателно да отремонтираме на открито. За целта трябва да подсигурим маса, върху която има постлано старо одеало върху което ще сложим рамката, върху която ще работим. Започва се от премахването на стария маджун с помоща на шпакла, като внимаваме да не натискаме прекалено много за да не счупим стъклото. Ако вместо маджун има силикон, той се отстранява с помоща на джобно ножче. Следващото действие е да премахнем малките пирончета, които държат стъклото. Това става с помоща на малки клещи. След това внимателно отделяме стъклото от рамката , измиваме го с нужните препарати и го отнасяме на сухо и чисто място. Ако е необходомо, демонтираме и дръжката за отваряне, след което я връщаме на мястото и при вече боядисаната рамка. За да почистим рамката от старата боя е необходимо да спазим действията, които направихме при почистването на касата . След като сме почистили рамката е желателно да навием в горната и част, която не е челна един винт за дърво, на който връзваме тел, с който закачаме рамката да виси във въздуха с помоща на приспособление, което сме си направили предварително ( малко скеле например ). Това се прави с цел равномерно боядисване, като рамката да не се подпира никъде и слоя на нанасяне да стане от един път.

След изсъхването на слоевете нанесена боя е необходимо да сглобим цялата рамка. Изтупваме одеалото и върху него поставяме боядисаната рамка, като премахваме от горната част винта за стъкло и боядисаме дупчицата с малко боя с помоща на малка клечка с памук на края. Внимателно поставяме обратно стъклото и го захващаме за рамката с помоща на малки пирончета, които начукваме много внимателно с малко чукче. След това нанасяме с шпакла предварително намачкан маджун, като го притискаме с плъзгащо движение под ъгъл към стъклото. След изсъхването на маджуна почистваме вече отремонтираната рамка и я закачаме на мястото и където е била на касата.

Етикети
дограма, ремонт
Сподели статията