Шест съвета за по-сигурно пазаруване онлайн

Шест съвета за по-сигурно пазаруване онлайн

Пазаруването онлайн може да бъде един чудесен начин да избегнете големите тълпи, да сравните цените с лекота и да намерите най-изгодните сделки. Паралелно с това обаче може да станете и жертва на някоя измама, ако не вземете необходимите мерки да избегнете това. За да се опазите от кражба на лични данни и други измами, тук сме подбрали десет неща, които трябва да избягвате да правите, когато правите покупки в мрежата.

Пазаруване от непознати сайтове. Избягвайте пазаруването от непознати сайтове. По възможност гледайте да правите онлайн покупки от известни и реномирани сайтове, които са с доказано име и много положителна репутация. Ако се чудите как да разберете дали един онлайн магазин е точно такъв, лесно може да разберете. Влезте в една от многото търсачки, като Гугъл например и потърсете мнения за избрания от Вас магазин, така бързо и лесно ще разберете отзивите на потребителите от него.

Изисквайте дневен лимит за вашата дебитна или кредитна карта. Ако станете жертва на грабеж и сред откраднатитевещи е вашата кредитна или дебитна карта, то определено има за какво да се тревожите. Ако си мислите, че за да се изтеглят пари от дебитна карта винаги е нужен пин код, то значи сте в голяма грешка. Повечето сайтове за онлайн пазаруване, предлагат кредитни и дебитни разплащания, където е необходимо да въведете информация за картата, която се намира на нея самата. Това са 14 цифреният код отпред и 3 цифреният код за сигурност, който се намира на гърба на картата. Най-сигурният начин да се предпазите от това е да се обадите в вашата банка и да блокирате плащанията чрез картата. Ако обаче сте изгубили картата си и разбирате за това твърде късно, крадците вече може да са се възползвали от нея, като са направили множество покупки или залагания онлайн. За да предотвратите подобен сценарий винаги изисквайте дневен лимит за своята дебитна или кредитна карта, така в случай на източване на вашата карта, вие няма да загубите всички средства, а само тези които са до лимита Ви.

Винаги следете транзакциите в сметката си след онлайн покупка. Ако често пазарувате онлайн или правите покупка на по-голяма стойност, винаги преглеждайте транзакциите по сметката Ви. Това може да стане много лесно, ако имате включено онлайн банкиране или просто изискате извлечение или разписка от вашата банка. Следенето на транзакциите е важно, защото в последно време се появиха магазини, които обявяват една цена на сайта, а при извършване на самото плащане от сметката Ви се взимат значително много пари. Подобни измами не са рядкост, затова не пренебрегвайте този съвет.

Пазаруване от обществени Wi-Fi мрежи. По-добрите хакери могат лесно да се включат в обществена Wi-Fi мрежа, за да откраднат вашата лична информация. Свободните Wi-Fi мрежи са навсякъде – летища, кафенета хотели и къде ли не. Затова никога не пазарувайте от такава мрежа, ако не искате да станете жертва на някоя кибер кражба. Също така избягвайте пазаруването и от обществени компютри и зали, защото не всички собственици са така добронамерени както си мислите.

Сделки от типа: Прекалено е изгодно, за да е истина. Сигурно ще Ви е доста трудно да подминете сделка, която е много по-изгодна и евтина от всички останали на които сте попадали. Самия факт, че даден продукт е много по-евтин само в един сайт трябва да Ви подтиква към мисълта, че това е измама. Ако попаднете в такава ситуация най-добрият вариант е да изискате плащане с наложен платеж (с възможност за отваряне на пратката). По този начин със собствените си очи ще се убедите в реалноста на стоката и шансовете да Ви измамят са много малки. В никакъв случай не предприемайте плащане онлайн на подобни сделки, ако не искате да дадете парите си на вятъра.

Посещаване на онлайн магазини от спам съобщения във вашата поща. Никога не посещавайте, които се регламират чрез нежелани съобщения във вашата поща. Дори ако изглежда, че имейлът идва от сайт на добре познат от вас сайт не го посещавайте от имейла. Най-безопасният и сигурен начин е да посетите желания сайт директно чрез урл адреса му или чрез някоя търсачка.

Етикети
електронна търговия, интернет, онлайн магазин, пазаруване
Сподели статията