Словакия - незабравима почивка и лечебен туризъм

Словакия - незабравима почивка и лечебен туризъм

Словакия е европейска страна, която остава винаги встрани от мащабните и бляскави Франция, Германия и Австрия. Макар с малки размери, Словакия е богата на природни и исторически забележителности. Многобройните съхранени замъци пазят дълбоко скрит, средновековния дух на страната.

Словакия е държава, която се намира в Централна Европа. Границите и опират до Полша, Чехия, Унгария, Украйна и Австрия. Интересен факт е, че около 45 % от територията на страната е покрита с гори. Словакия привлича хиляди туристи, които търсят място с лечебна вода и процедури. Страната е известна със своите 1200 термални извори. Деветте национални парка, пещерите, езерата и историческите паметници допълват цялостната картина на минало и настояще в Словакия. Между Дунав и Малък Дунав се намира най – големият по размери речен остров в Европа, Житният остров. Запазените воденици и мелници от периода на Средновековието представляват истинска атракция за посетителите. Истинско съкровище за националното културно наследство са запазените дървени църкви – източноправославни и римокатолически. Това, което ги превръща в атракции е фактът, че в изграждането им не е използван нито един пирон. „Словашката готическа улица“ представя пред погледа на туриста сгради и постройки, образци на готическата архитектура. Макар да е лишена от морски излаз, страната предоставя богат набор от водни приключения и изживявания. Слънчевото езеро и Zemplinska sirava посрещат туристи, които търсят отдих и възможност да се отдадат на риболов. Словакия пази традициите в производството на първокачествено вино. Районът от Братислава до Карпатите се слави с развитието си в областта на винопроизводството. Ценителите на гроздовата напитка имат възможността да се запознаят с различните гроздови сортове и технологии за приготвяне на виното. Истинска перла в короната на Словакия е нейната столица, Братислава. Главната забележителност е Братиславският хълм. Според археологическите разкрития, мястото е било укрепление на всички племена, които са обитавали някога словашките земи. Готическите катедрали и манастири са почти на всеки ъгъл. Забележителност със световна известност е така нареченият „Динопарк Братислава“. Мястото представя на посетителите макети и 3D анимации на праисторически животни в тяхната естествена природна среда. Словакия е страна, която разполага с безброй лечебни извори. Това спомага за развитието на балнеолечението. В централната и северната част на страната са разположение едни от най – известните балнеолечебни центрове. В последните години придобиха популярност аквапарковете с минерални басейни. Един от най – известните носи името Татраландия. Той се гордее с цели 11 минерални басейни. Температурата на извиращата лековита вода е между 24 – 39 С. Центърът предлага на посетителите масажиращи седалки, легла, водопади и фонтани. Балнеолечебен център, който съперничи на „Карлови Вари“ е „Пиещяни“.

Въпреки малките си размери, Словакия продължава да се развива стремглаво. Запазените средновековни замъци, лековитата вода и красивата природа ще продължат да удивляват туриста.

Етикети
Словакия, Татраландия
Сподели статията