Спортуване и здраве

Спортуване и здраве

Здравето е най-важното нещо за всеки човек на този свят. Дори да имаме всичко останало, можем да бъдем сигурни, че няма да му се радваме достатъчно. Вярно е, че някой неща не зависят от нас. Понякога болестите са коварни и не могат да бъдат избегнати. Но все пак, ако се погрижим за здравето си преди да го загубим, имаме голям шанс да се радваме на безоблачно бъдеще.

Здравето и спорта са обвързани едно с друго. Много хора смятат, че не трябва да спортуват. Може би защото имат хубава фигура, или пък не са точно „спортен тип”. Но спортуването не винаги е свързано с голямо физическо натоварване или отнемане на много време.

Дори тези от нас, които се радват на много добра форма по рождение, с годините започват да усещат, че килограмите стават все повече и дори тежат. Появяват се натрупвания на мазнини в определени части на тялото, на вредни вещества в кръвта, природата започва да оказва своето действие. Спортът е здраве, са казали още нашитр баби, и със сигурност са имали право.

Замисляйки се реално върху начина на живот, който водим в момента, всеки може да види, че трябва да направинякой малки и не толкова малки промени. Автомобилите, асансьорите и дистанционните са много добри изобретения, които найстина улесняват нашият живот, но те са и най-големите врагове на нашето тяло. В миналото хората са минавали големи разстояния пеша, работили са най-вече физическа работа, и това се е отразявало на тяхното телосложение и здраве. Свикнали сме да четем и коментираме възрастни хора, които са достигнали до почти 100 години, и да казваме, че на нас това никога няма да се случи. Всичко обаче е в главата ни, за всяко нещо трябва да се погрижим. Инвестицията в нашето здраве днес ще ни кара да се чувстваме благодарни утре.

Ако човек е решил да спортува, може да започне с малко. Не е задължително да си поставяме невъзможни цели, които д а ни откажат още в началото. Спортуването започва с движение, а всичко останало идва с времето. Когато тялото ни започне да усеща разликата, когато повечето движение каже своята дума, тогава няма да имаме нужда от убеждаване колко помага спорта, за да се чувстваме добре.

Дори половин час ходене на ден биха доставили на организма ви невероятна наслада, само ако си го позволите. А защо не предложите идеята и на вашите приятелки: разходка вечер или сутрин с приятни хора ще помогне и на вас и на тях да се чувствате добре.

Сподели статията