Същността и предимствата на Firefox OS

Същността и предимствата на Firefox OS

Докато за запад пазара на смартфони е почти наравно разделен между двата гиганта iOS на Apple и Android на Google, в останалата част на света историята на мобилните телефони все още предстои да бъде написана. Точно това са времето и мястото, на които Mozilla възлага надежди и вярва, че потребителите ще харесат новата им мобилна операционна система - Firefox OS. Създателите на известния браузър имат намерение да превърнат Firefox OS във врата към по-широката софтуерна платформа на Mozilla за следващия милиард интернет потребители.Firefox OS симулатори бяха достъпни за разработчиците за известно време, но съвсем наскоро хардуер избран от Mozilla стана достъпен за тестване. Първите реални устройства, работещи с Firefox OS са два телефона в разработка от испанския производител Geeksphone – Keon и Peak.

Като цяло визия на Mozilla за уеб-базирани мобилни телефона е доста по-различна от това, което представляват съществуващите в момента, но е много иновативна и пасва идеално с целите, които си е поставила компанията.Firefox OS е тъкмо в своето начало и има доста трески за дялане и определено още не е толкова модерна и лъскава както сегашните потребители на смартфони очакват, но това не е основната идея на тази операционна система. Моделите Kion и Peak например предлагат всичко, от което се нуждаем в едно мобилното устройство, но те едва ли ще успеят да изкушат IOS или Android феновете и да ги примамят да заменят старите си смартфони. Но Mozilla нямат абсолютно никакъв проблем с този факт. Тяхната целевата група на пазара не са настоящите потребители IOS или Android, това е останалата част от света - хора, които все още не разполагат с мобилно устройство или интернет услуги изобщо.

Какви са предимствата на Firefox OS пред другите операционни системи?

Всички Firefox OS приложения са изградени с помощта на едни и същи основни инструменти, които биха били използвани за създаването на уеб сайт, например HTML, CSS и JavaScript. Ще бъде прекалено смело да кажем, че ако можете да построите сайт, то ще можете и без проблем да създадете Firefox OS приложение. Но все пак, технически това е вярно. Ето защо: всяка уеб страница може да се инсталира като Firefox OS приложение, дори ако неговият автор никога не е чувал за Firefox OS, но за да се възползвате от уникалните възможности на мобилното устройство ще трябва да отидете малко по-далеч от обикновена уеб страница. Може би не всеки, който може да направи уеб сайт може да създаде и Firefox OS приложение, но всеки, който може да се изгради уеб страница е изминал около 80% от пътя за изграждането на Firefox OS приложение. Добавяте няколко бита на JavaScript, възползвайте се от офлайн съхранение HTML5 (така приложението може да работи дори без мобилна връзка) и вече имате уеб приложение, което може да бъде изтеглено като традиционна мобилно приложение. Точно затова Firefox OS държи асо в ръкава си: много повече са хората, които знаят как да се създаде уеб приложения, отколкото тези, които могат да напишат C или C + + приложения за другите платформи.

Още едно от предимствата на Firefox OS e, че няма почти никаква разлика между това дали влизате от локалното приложение, например от приложението Facebook, или отваряте страницата на Facebook през браузъра на телефона си.

Етикети
Firefox, Mozilla, OS, смартфон
Сподели статията