Свещена Корея

Свещена Корея

Като че ли за Корея не се споменава особено често. Новините ни заливат с информация за конфликтите между Северна и Южна Корея, но медиите мълчат за вътрешната красота на държавата и доказания и статут на източник на международно наследство.

Корея е държава, която се локализира в пределите на Източна Азия. Страната е разположена на Корейския полуостров. Както е известно, Корея е разделена на две държавни образувания – Република Корея (на юг) и Корейска Народно – демократична Република ( не север ). И двете страни предлагат богат набор от природни и културни забележителности. Северна Корея не може да се похвали с особено развито ниво на туризма. Властващият комунистически режим поставя граница на годишните туристически посещения. Северната страна предлага на късметлиите получили шанса са надникнат отвъд нейните граници, старинни сгради, красиви паркове, природни забележителности и национален резерват. Главната атракция в Северна Корея е така наречената „Диамантена планина“ ( Кумганг ). Върхът на възвишението е обявен за туристическа дестинация. Столичният град Пхенян посреща посетителите с реставрирания си външен вид след Корейската война. Фонтаните в река Теадонг, „Арката на триумфа“ и кулата Чучхе са забележителности, които трябва да бъдат посетени. Свещено място за северно корейците е угасналият вулкан, който се намира в близост до границата с Китай. Според митовете, на това място се полага началото на Корейската държава. Духът на културата и религията се усеща в пълна сила в Южна Корея. В запазения храм Хаеинса се пазят и до днес най – пълните колекции с будистки текстове. Те са гравирани върху дървени пластини. За храма се знае, че неговата постройка била изградена с мисълта да се превърне в хранилище на свещените будистки текстове. Най – древното конфуцианско светилище се намира в Южна Корея. Джонгмио било посветено на династията Чосон. Светилището пази и до днес писания на членовете на тази династия. Древните ритуали и традиции продължават да бъдат извършвани в святата сграда. Пещерата Сеокгурам печели място в списъка със световно наследство на ЮНЕСКО. За нея се знае, че е създадена преди VIII век. Главната атракция в нея е статуята на Буда в поза лотос. Пример за древната архитектура на корейския народ е дворецът „Шангдеокгунг“. Сградата е изградена през XV век. Около нея се създава цял комплекс от жилищни и официални помещения. Характерно и за двете части на Корея (северна и южна) е продължаващото вероизповедание на религии като будизма, конфуцианството и шинтоизма. Запазените храмове и статуи на Буда свидетелстват за степента на отдаване на почти към тези религиозни течения. Съвсем малка част от населението изповядва християнство.

Корея посреща своите посетители с екзотична кухня, забележителности и история. За да се почувства духа на отминалите епохи е необходимо посещение на северната и южната част.

Етикети
Арката на триумфа, Корея, Сеокгурам, Чучхе
Сподели статията