Цари Мали град – римската крепост в сърцето на Рила

Цари Мали град – римската крепост в сърцето на Рила

Ако имате страст към планината и туризма и сте планирали уикенд в Рила, то непременно посетете крепостта Цари Мали град над Белчин. Със средства от Оперативна програма „Регионално развитие“ и с усилия на Главболгарстрой и община Самоков Цари Мали град предлага добра възможност за културен, исторически, поклоннически и еко туризъм.

Белчин е известен в региона с минералните си извори, но отскоро посетителите му имат възможност значително да разширят туристическата си програма. Това стана възможно, след като с евросредства в размер от 5.5 милиона лева бе възстановена крепост от времето на император Юстиниан, тоест от IV-V век от новата ера, както и църква от XVII век.

Те се намират на хълма свети Спас над Белчин и образуват комплекс, който включва, освен средновековната църква „Света Петка“ и укрепителна система с шест кули, музей, екопътеки, църквата „Възнесение Господне“, театрон, детски увеселителен атракцион, в който има реплики, както и дървопластики на обсадни съоръжения и въжен мост.

Цари Мали град е название, което е дадено от реставраторите, а не от някогашните жители на района. Името на крепостта всъщност се е изгубило във вековете и не е достигнало до нас. Цари Мали град идва като алюзия за величавата крепост Царевец над старопрестолния град.

Чест прави на местната община и бизнес, че са се заели с проекта Цари Мали град и са го довели до успешен край. България е земя кръстосвана през вековете от десетки, да не кажем стотици племена и народи. Под хиляди могили в страната все още лежат неразкрити тайни и богатства, които провокират понякога не дотам чисти помисли и планове.

Такъв е случаят и с мястото, на което днес се издига Цари Мали град. Водени от слухове, че хълмът крие крепост от древни времена, в която има запазено злато и сребро, десетки иманяри съсипват района и историческото му наследство.

Когато археолозите започват разкопките си през 2007, те отриват останките на крепост от римско време и три християнски храма, които в различни епохи са градени върху нея.

Вероятно укрепяването на хълма, който е бил важен кръстопът на римските пътища към днешните София, Кюстендил и Самоков е започнало през III-IV век. Това е ерата на Великото преселение на народите и е накарало римляните, които са владели тези земи, да търсят защита от прииждащите варвари.

При разкопките археолозите са намерили златни монети от времето на император Юстиниан, както и бронзови от времето на императорите Траян, Диоклециан, Валент, Валентиан и Максимилиан, както и стрели.

Кулите на крепостта, както и част от стените й са издигнати в първоначалната им височина, така както са били в онези времена, когато се е налагало да бранят римляните от нахлуващите хуни.

Етикети
крепост, Рила, Цари Мали град
Сподели статията