Защо задължително трябва да посетим Париж

Защо задължително трябва да посетим Париж

Париж се определя като световната столица на любовта и романтиката. Градът на шансоните и лежерните разходки оставя незабравим отпечатък в съзнанието на всеки посетител. Френската столица привлича туристи от цял свят, които искат да се срещнат лице в лице с европейския дух и култура. Париж е един от онези градове, които трябва да бъдат посетени от всеки човек.

За френската столица се говори много. Модните подиуми, забележителностите и булевардите са способни да очароват всеки. За символ на Париж и Франция като цяло се определя Айфеловата кула. Изчислено е, че този паметник на екстравагантното изкуство се посещава от над 6 милиона туристи всяка година. Кулата е открита през 1889 година. Височината и е 324 метра. Посетителите имат възможността да се изкачат пеша до втория етаж. За пълна обиколка се предлага издигане до третия етаж с асансьор. Малки ресторантчета, които са разположени по етажите предлагат традиционни френски ястия в комбинация с неповторима гледка. Айфеловата кула е истинска атракция през нощта. На всеки 15 минути се провежда светлинно шоу. През 1793 г. отваря врати световно известният дом на културата, Лувъра. Днес, музеят съхранява около 35 000 образци на изкуството ( керамика, картини, артефакти и скулптури). В Лувъра се съхранява известната в цял свят картина, „Мона Лиза“. През 1806 – 1808 г., в Париж се издига Триумфалната арка. Поводът са военните успехи на Наполеон. Колоните на арката напомнят на платно, върху което художник е изобразил победните моменти на Наполеон. След края на Първата Световна война, в подножието и се изгражда Гроб на незнайния войн. Ако посетите Париж, но не предприемете круиз по река Сена, то вие не сте видели нищо от френската столица. Реката се извива покрай най – големите френски забележителности. Градът предлага блясък и лукс на своите посетители. В квартала Монмартър може да бъде видяно известното кабаре,Мулен Руж. Мястото е средище на артистичните натури със свободен дух. Всяка вечер се предлага представление с популярния танц, кан – кан. Париж все още пази кралския дух и традиции. В близост до града се издига синонимът на лукс и изящество, Версай. Първоначално, сградата била с функции на ловна хижа. Луй XIV превърнал скромната постройка в кралска резиденция. Покоите на краля, залите на Мира, Аполон и Войната и прочутата Огледална зала изискват часове, за да бъдат разгледани. Романът със заглавие „Парижката Света Богородица“ печели признанието на литературната критика от цял свят. Известната готическа катедрала може да бъде посетена и в наши дни. Строителството и е завършено през 1345 година. Важен исторически факт гласи, че коронацията на самия Наполен се извършва в катедралата.

Красивите парижки градини, булевардът Шанз Елизе и кокетните френски ресторантчета допълват цялостния облик на френската столица. Градът е място, в което култура, история и традиции си дават среща.

Етикети
Айфеловата кул, Париж, Франция, Шанз Елизе
Сподели статията